Streekinformatie
Start Streekinformatie Zomer 2005 November 2005 Pasen 2006 Mei 2006 Zomer 2006 November 2006 Pasen 2007 Mei 2007 Zomer 2007 November 2007 Kerst 2007 Pasen 2008 Mei 2008 Zomer 2008 Pasen 2009 Zomer 2009 2010 2011 Contact en links Zoeken op deze website

 

Mazoires in Frankrijk

De Auvergne is gelegen in het zuidelijk centrum van Frankrijk.  De universiteitsstad Clermont-Ferrand is de hoofdstad van deze regio. Administratief bestaat de Auvergne uit 4 departementen, te weten: de Allier (noordelijk), de Puy-de-Dôme (onder Allier), de Cantal (zuidwestelijk) en de Haute-Loire (zuidoostelijk).  Een groot deel van de Auvergne maakt deel uit van het centraal massief, een oud vulkanisch massief.

4 departementen in de Auvergne

Omdat in de Auvergne weinig werkgelegenheid is, trekken veel jonge Auvergnats weg en zijn er veel leegstaande huizen.  Dit betekent dat de huizen er nog betaalbaar zijn in vergelijking met de rest van Frankrijk.  Ik heb ergens gelezen dat er meer Auvergnats in Parijs leven dan in Clermont-Ferrand, de grootste stad van de Auvergne.  En dan te weten dat een kwart van de huidige inwoners van de Auvergne in Clermont-Ferrand leven.  'Dunlop' en 'Michelin' zijn gevestigd in de streek en zorgen er voor werk.  Michelin kent zijn oorspronkelijke vestigingsplaats in Clermont-Ferrand.

Mazoires is gelegen in de Puy-de-Dôme, ongeveer 70 km ten zuiden van Clermont-Ferrand, en zo'n 30 km ten  zuid-westen van Issoire, dicht bij de grens met de Cantal en de Haute-Loire.  Mazoires is één van de 15 gemeenten die deel uitmaken van het kanton Ardes (in het geel). Dit kanton, waarvan Ardes-sur-Couze de belangrijkste gemeente is, verzorgen samen een aantal intergemeentelijke diensten zoals huisvuilophaling (soort van intercommunale).

kanton Ardes in Puy-de-Dome

Het Centraal Massief is ontstaan door vulkanisme en opheffing van oudere gesteentes en dit op verschillende tijdstippen. Het oudste deel (vulkanen van de Cantal en de Monts Dore, ten zuiden van Mazoires) zijn 600-225 miljoen jaar voor Christus ontstaan en zijn dus ouder dan de Alpen en de Pyreneeën.  De vulkaanketen van de Monts Dôme (Chaîne des Puys) is jonger (100.000-5.000 v.Chr.). Dit maakt dat de oudste vulkanen, die tijdens de ijstijden werden ingekapseld, onderhevig waren aan erosie en afgevlakt zijn, terwijl de jongere vulkanen nog hoge toppen hebben.  Dit betekent dat ten noorden van Mazoires de vulkanen nog hoge toppen vertonen, ten zuiden van Mazoires is het eerder een hoogvlakte met afgeronde toppen.  Mazoires is dus gelegen tussen heel afwisselende landschappen ! Alle oorspronkelijke vulkanen zijn nu ingeslapen. Ik zou zeggen: houden zo!

Frankrijk telt 44 regionale parken.  Het 'Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne' is er één van en strekt zich uit over de departementen Puy-de-Dôme en de Cantal.  Dit regionaal park, bestaande uit weiden, bergketens en oude vulkanen, kloofdalen, gletsjermeren en kratermeren, omvat 153 gemeenten waaronder Mazoires, is 395.068 hectaren groot, telt 88.000 inwoners en is van noord naar zuid 120 km lang.  In het regionaal park worden 5 'zones' erkend: de Monts Dômes (met de Puy-de-Dôme, 1.465m), de Monts Dore (met de Puy de Sancy, 1.886m), de Cézalier (met de Signal de Luguet, 1.551m), de Monts du Cantal en Artense.  Het centraal massief is dus veel ruimer dan het regionaal park des Volcans d'Auvergne!  Veel mensen denken dat de Puy-de-Dôme er de hoogste top heeft, maar dat is dus Puy de Sancy!

Foto: Romaanse kerk van Mazoires, onder het bordje met de gemeente hangt een bord dat aanduidt dat Mazoires deel uitmaakt van het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne

De Auvergne kent veel afwisselende landschappen met hierin veel water (rivieren, meren, watervallen). Het is een ideale streek voor het beoefenen van buitensporten: wandelen, fietsen, skiën (skipistes in Besse super Besse, ongeveer 25 km van Mazoires!), kajakken, zwemmen en vissen....

als je goed kijkt zie je de skipistes

Mazoires

Mazoires, de plaats waar mijn stulp gelegen is, is een boeren bergdorpje op een hoogte variërend tussen 640 - 1.291 meter.  Het is 4.219 ha groot en telt volgens internetgegevens 104 inwoners (2,5 inwoners/km²).  Betrouwbare bronnen aldaar hebben me verteld dat ze nog met 18 permanente bewoners zijn.  Er zijn een aantal 'ouderlijke' huizen' (maisons des familles) die 's zomers worden bewoond door gezinnen van de oorspronkelijke kinderen.  

hier komen de 2 straten van Mazoires samen, een standbeeld voor de gesneuvelden

Zo ook mijn twee buren.  Aan de linker kant, het laatste huis van het dorp: Raymond, hij knapt het ouderlijk huis op in zijn vrije uren (foto links). Hij is opgegroeid in Mazoires en woont nu eerder tegen Clermont-Ferrand. Aan de overkant van de straat, tegenover mijn huisje, is het schoonouderlijk huis van Julienne. Op de foto te zien met haar dochter Sandrine, ze wonen nu in Parijs.

juliënne en haar dochter sandrine

Het zijn allemaal beste mensen, vriendelijk en paraat voor een woordje uitleg of hulp!  De anderen waarmee ik kennis heb gemaakt heb ik helaas niet gefotografeerd.

Arlette en haar broer zijn de enige boeren in het dorp, ze hebben vleesrunderen die ze van wei tot wei brengen om te laten grazen.  Dus af en toe komt die kudde door de straten van Mazoires en dus ook bij mij voorbij:

koeien op weg naar hun wei koeien op weg naar hun wei
Arlette op weg naar een wei

En dit is mijn stulp! Een typisch Auvergnats huisje en pierres.  De bouwstenen zijn autentieke vulkanische gesteenten en het dak is van Lauzes, ook vulkanisch.  Het huisje werd in 1898 gebouwd door de familie Pommier-Vendrand, de initialen en de bouwdatum staan in de steen boven de deur gegraveerd.  Het huisje is recentelijk nog opgeknapt door de vorige eigenaars.

keuken
eettafel mijn slaapkamer
logeerkamer: nog te verven badkamer
zitbank boven voordeur: 'PV' zijn initialen bouwheer

Vertrekkend vanuit mijn huisje zijn veel wandelwegen om een uurtje te gaan wandelen.  Mazoires heeft zelfs een eigen vulkaantje, de puy de Domarège (1.275m)!  De onderste helft is begroeid met loofbomen, de bovenste helft met naaldbomen (hou ik niet van).  Ziehier een zicht op de vulkaan (links) en een zicht op het dorp als je (onderaan) op de vulkaan bent:

zicht op Puy de Domarège

Er zijn ook wel steeds toegankelijke weien in de onmiddellijke omgeving van het huisje, goed om Bono eens af te jekkeren en hem achter zijn ringske of frisbee aan te laten rennen!

In Mazoires zijn er geen winkels, daarvoor moet je 12 km verder naar Ardes- sur-Couze, daar vind je dan ook de dagdagelijkse dingen (bank, bakker, superette, slager, dokter..).  Wil je meer keuze, dan is het richting St.Germain-Lembron of Issoire (voor oa Mr. Bricolage...).

Ardes-sur-Couze:

In Ardes-sur-Couze is er ook een restaurant (Beffroi), in Aubiat is er ook eentje, heel afgelegen, ongeveer 5 km van Mazoires (Auberge d'Aubiat).  In beide restaurants kan je lekker eten met goede prijs/kwaliteit verhouding, in de Auberge is het kader wel véél mooier!

Zoals gezegd zijn er veel wandelmogelijkheden wanneer je de deur van mijn huisje uitstapt, enkele beelden:

 

Start Volgende