Pasen 2006
Start Streekinformatie Zomer 2005 November 2005 Pasen 2006 Mei 2006 Zomer 2006 November 2006 Pasen 2007 Mei 2007 Zomer 2007 November 2007 Kerst 2007 Pasen 2008 Mei 2008 Zomer 2008 Pasen 2009 Zomer 2009 2010 2011 Contact en links Zoeken op deze website

 

De winter heeft lang geduurd maar eindelijk kunnen we dan weer eens richting Auvergne trekken, Bono en ik, Bono achter in het koffer en op de passagierszetel deze keer enkel de koelbox.  Alleen waren we niet, ook mijn ouders zijn afgekomen voor een vakantie.  Het huisje was tip top in orde, geen vorst- of andere schade, gelukkig.  De lente was er precies al ingetreden, integendeel tot het barre weer in Hasselt; de bomen stonden al wat meer in bloei en het vee stond al op verschillende plaatsen terug buiten.  De reis verliep vlot en het weer was goed : de eerste week wisselvallig met mooie periodes en de tweede week gewoon schitterend weer, 's avonds was het wel nog te koud om buiten te zitten. Wel al fijn slapen met het raam open, enkel het geluid van uilen te horen en s' morgens de bellen van de koeien als ze wakker worden.  Wat die uilen betreft: er leven daar oehoe's in de streek, ik dacht ene gehoord te hebben maar achteraf begin ik zelf te twijfelen. En om 7 uur de klokken van Mazoires!  Bono krijgt dan Pavloviaanse trekken, hij denkt dat er dan opgestaan moet worden, nog steeds geconditioneerd van in de zomer, toen stonden we op dat uur op....

Deze voorjaarsbloeiers kwamen veel voor in mijn straat!

stinkend nieskruid viooltje
 

sleutelbloem

wilde aardbei longkruid
 

arondskelk

Wat me ook opviel was dat er veel gevist werd in de Couze d'Ardes, het riviertje dat rond Mazoires stroomt.  In de zomer verleden jaar is me dat zo niet opgevallen, of misschien waren ze al weg op het moment dat ik er langs kwam? Er wordt daar gevist op een bepaald soort forel.

         

Er stond die twee weken heel wat op het programma: ik had al ettelijke uitstapjes voorbereid maar er moest natuurlijk ook nog gewerkt worden. In de tuin was al geruime tijd niets meer gedaan door de vorige eigenaars, we hebben flink gesnoeid!  Boven hebben we nog twee kamers geverfd en de vorige keer had ik al gezien dat er boven, onder de balatum met houtprint, een mooie houten vloer schuil ging.  Balatum eruit gegooid, gelukkig was het niet gelijmd maar met kleine nagels vastgemaakt en de vloer gevernist, op enkele plekken na is het m.i. heel mooi geworden!  Nieuwe foto's ervan staan onder 'streekinformatie'.

Hieronder een verslag van de wandelingen en stadsbezoeken, hopelijk niet te lang want ik wil de lezer er niet mee vervelen!

Wandelingen

Apchat (uit Chamina 'Monts du Cézalier)

Opzij opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats, we hebben ongelofelijke haast..... Nééé helemaal niet, integendeel,  slof, slof, slof, het ging langzaam vooruit, ene ferme klim aan het begin van de wandeling en dan nog op middelmatig grote keien, alles behalve gemakkelijk lopen, de koeien waren onze getuigen...  Ik dacht dat ons ma haar goesting snel over zou zijn, maar dat was niet zo. De wandeling leidde van Ardes-sur-Couze naar Apchat en terug naar Ardes-sur-Couze. We hebben genoten van de vele mooie panorama's en de eerste zon voelde warm aan, bijna zinderend op momenten waar we op zandwegen liepen en de begroeiing zuiders aandeed.

zicht op Ardes aan het einde van de wandeling rust
het was warm en de hitte zinderde al lijkt het op de foto anders

De wandeling was 10 km en duurde ongeveer 3 uur. Heel mooi!

 

Le Tour du Puy-de-Dôme  (Chamina: Chaîne des Puys)

Deze wandeling was 9 km en duurde ongeveer 3 uur, ze leidde rond de Puy-de-Dôme. De Puy-de-Dôme is wel het meest bekend  van de ronde van Frankrijk! We hadden gewacht tot het weerbericht zeker een mooie dag zou voorspellen want als je van vergezichten wil genieten moet het natuurlijk wel mooi weer zijn.

begin van wandeling, veel voorjaarsbloeiers op een kruispunt, mogelijkheid om de Puy-de-dôme te beklimmen
effe spelen in de overgebleven sneeuw
zicht op 'le Petit Suchet', er waren daar grotten in, niet te zien op de foto

Na de wandeling die Bono en ik hadden gemaakt zijn we nog naar de top van de vulkaan gereden per auto (péage! verboden om deze privé weg te voet te doen).  Met zijn hoogte van 1465 meter torent de Puy-de-Dôme boven de ongeveer 80 vulkanen uit die allemaal tijdens één enkele eruptie zijn ontstaan en die samen de jonge bergketen van de 'Chaîne des Puys' vormen.  De top van de vulkaan is een kwetsbaar natuurgebied en staat op de lijst van beschermde landschappen.  Op de top zijn er nog resten van een Gallo-Romeinse tempel, deze was destijds opgericht langs de grote Romeinse weg Lyon-Clermont-Ferrand ter bescherming van reizigers en handelaren. Boven op de top ontsiert een grote antenne het geheel, dit is het belangrijkste uitzendcentrum van de Franse televisieomroep in het departement en staat er ook voor militaire doeleinden.

klaar met parapenten moet zalig zijn zo hoog in de lucht boven de bergketen.. maar durven?
zicht op de Chaîne des Puys
zicht op Clermont Ferrand

Boven op de top was het ongeveer 20°C, toen we later afdaalden naar Clermont-Ferrand was het daar 25°C in de stad!  Echt 'natuurlijk' is het boven niet met die antenne en zendposten maar de uitzichten zijn wel mooi!

 

Entre Béal et pigeonniers (uit Chamina 'Lembron et Pays des Couzes)

op de achtergrond 2 pigeonniers Tot ongeveer de helft van vorige eeuw werden er in de streek veel duiven gehouden, enerzijds voor hun lekker vlees en anderzijds voor hun mest die blijkbaar goed was voor de hennep- en de druiventeelt.  Getuigen hiervan zijn de vele 'pigeonniers' of duiventillen, het zijn lange smalle kleine 'huisjes' die overal in het veld verspreid staan en waarvan het doel of het nut op het eerste zicht moeilijk te achterhalen is. De wandeling die we gemaakt hebben ging langs zo een aantal duiventillen en was 9 km lang, goed te doen op ongeveer 2u30 en start in Saint-Germain-Lembron. Zeer weinig klimwerk voor de verandering.
 

pigeonnier      pigeonnier op achtergrond

 

 

 

hij ziet er braaf uit

 

Le tour du lac Chambon

Le Lac Chambon (60 ha) is ongeveer 16.000 jaar geleden ontstaan, het is geen kratermeer, maar is ontstaan toen vulkaanuitbarstingen een natuurlijke barrière vormden voor de rivier la couze de Chaudefour die over de Puy de Sancy afstroomt. De bewegwijzerde wandeling die we er gemaakt hebben is ongeveer 3,7 km en leidde rond het meer met een prachtig zicht op de Puy de Sancy (op dat moment nog vol sneeuw)!  In de zomer worden hier watersporten beoefend, de infrastructuur ervoor is voorzien, en er is een zandstrand om te zonnen.  Het meer ligt niet geïsoleerd, er zijn tal van restaurantjes en souvenirwinkeltjes.  We waren er op paasdag, zoals tal van anderen, om ons eten te laten zakken.    In tegenstelling tot wat de foto laat vermoeden hadden we toch mooi weer. Vlak erbij ligt Murol, ook een toeristisch dorp met zijn eigen kasteel.

foto getrokken vanop het zandstrand met zich op de Sancy

                                  

Stadsbezoeken

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand: hoofdstad van de Auvergne en thuishaven van Michelin! Clermont-Ferrand is in feite gevormd door het samengaan van twee afzonderlijke steden, zijnde Clermont en Ferrand, vroeger rivalen.  Er zijn nog steeds twee oude stadsdelen te onderscheiden, door het oude deel van Clermont hebben we een wandeling gemaakt, deze wandeling stond op de website van Michelin!  Oud Clermont is georganiseerd rond de kathedraal, het centrale punt.

op het einde van de straat: zicht op de Puy-de-Dômeachtergrond: kathedraal   links: staande aan de kathedraal door de rue des Gras kijkend naar de Puy-de-Dôme, Clermont-Ferrand is immers gelegen aan de voet van deze vulkaan

de kathedraal ziet er zwart uit, gebouwd van vulkanisch materiaal (antracietkleurige lava)

rechts: onderaan de rue de Gras naar de kathedraal kijkend.  Deze straat heeft nog de vorm van een grote trap

 

  In een hoekhuis van de Rue de Gras is een reliëf gemaakt dat het bijbelse tafereel van de 'voetenwassen' door Jezus voorstelt.
     
  Een fietser stond in 1891 aan het begin van de bandengeschiedenis van   Michelin. Want door een met bandenpech in Clermont-Ferrand gestrande fietser ontstond bij Michelin de belangstelling voor dit product. En de eerste banden die in Clermont-Ferrand werden gemaakt, waren uiteraard fietsbanden.

Sindsdien is er heel wat veranderd op het gebied van fietsen en fietsbanden. Tegenwoordig is er een compleet aanbod: van de wedstrijdbanden (onder andere voor de Tour de France), de mountainbikebanden, tot de comfortabele toerbanden

 

 

 

  de côté van antiquairs en kunstgalerijen  herstellers van meubels, van oude boeken, oude werktuigen... en talrijke fonteintjes op alle hoeken van de straat
 
 

 

Blaise Pascal is geboren in Clermont-Ferrand (1623), een bekend natuur- en wiskundige die het eerste mechanisch rekenmachientje ontwikkelde voor zijn vader die belastingsambtenaar was.   Hij deed proeven over de atmosferische druk en toonde aan dat het vacuüm bestond. Hij deed ook onderzoekingen over de barometer en nog tal van andere experimenten.

 

De Rue du Port leidt naar de Basilique Notre-Dame-du-Port

basilique Notre-Dame-du-Port
 

 

Spreekt voor zich:

 

 

wat een gebak!   Rue du 11 Novembre: mmm maar ik heb me kunnen bedwingen en ben toch niet binnen gegaan

 

Place de Jaude: standbeeld van Vercingétorix!

'Van alle Gallische leiders was Vercingétorix de grootste'. Deze zin ontbreekt in Caesars “De Bello Gallico", omdat de schrijver te trots en te egocentrisch was om lang stil te staan bij zijn taaiste concurrent buiten Italië. 

Vercingétorix was afkomstig uit een van de meest vooraanstaande adelijke families van de Kelten, de Arverni. De jonge Arverniër was van rond de 30 jaar oud,  zijn vader was gedood omdat hij koning van heel Gallië wilde worden.  Vercingétorix was een uitmuntend organisator, de enige die de verdeelde Germaanse stammen met harde hand ertoe kon bewegen om in 53 – 52 v.C. samen één groot leger te vormen tegen de Romeinse bezetter. Hij verloor die strijd, omdat hij op cruciale momenten minder tactisch inzicht had dan Caesar. De 'Auvergne' zou zijn naam te danken hebben aan de 'Arverni', het Gallische volk waarvan Vercingétorix dus de leider was. Rudi mag mij verbeteren als het niet juist is.

                

 

Op 22 en 23 juli wordt op het plateau van Gergovie, ten zuiden van Clermont-Ferrand, waar het slagveld was tussen Vercingétorix en Caesar, historische scènes hiervan nagespeeld, er is een Gallisch buffet met everzwijn enzo, dus echt Asterix-achtig. Daar zal ik zeker naartoe proberen te gaan!

 

 

Issoire

In Issoire zijn we al enkele malen geweest, vooral naar de markt en naar de supermarkten.  Een echte stadswandeling staat nog op de lijst.  Hieronder enkele foto's van de wekelijkse markt op zaterdag. Let op het witloof: zeker geen watercultuur!

witloof: volle grond cultuur, ze snijden ze ter plaatse pas af! mosselen, oesters e.a. schelpdieren worsten, wou voor peter er nog meebrengen

 

Murat

De Puy Mary stond al lang op mijn lijstje om er een wandeling te maken, vertrekkend vanaf de Pas de Peyrol, naar Puy Mary en zo over de bergkam naar Puy de Peyre Arse, ik had er al heel mooie foto's van gezien!  Puy Mary is ook geklasseerd als een belangrijke site van nationaal belang. Prachtig gewoon maar wel zo'n 90 km van Mazoires.  Toen we de Pas de Peyrol naderde... werd er helaas aangegeven dat deze nog gesloten is wegens sneeuw, spijtig!  Heel spijtig, de wandeling blijft dus op mijn lijstje staan.  Van de nood een deugd makend zijn we gestopt in Murat, een toeristisch dorpje dat er kortbij ligt.

In het oude stadsdeel van Murat zijn de meeste huizen nog gebouwd uit vulkanisch materiaal, ze zijn dus niet 'zwart van het vuil'. Mooie sfeervolle straatjes.  Murat is gebouwd op 3 rotsen, eentje ervan 'le rocher de bonnevie' met de typische 'orgues basaltique' heeft op zijn top een groot beeld van La Vierge, Notre-Dame de la Haute-Auvergne.

op de achtergrond, le rocher de bonnevie met de beeld        mooie lauzes daken, robuust en toch elegant

 gezellig straatje     typisch huis voor oude stadsdeel

 
   

Voilà, voor zover de nieuwe dingen waarvan ik graag verslag wou geven.  Het was weer een goei vakantie, de terugweg verliep vlot en de voorbereidingen voor een nieuwe vakantie eind mei met Hemelvaart zijn al gestart...

Deze blooper zet ik er nog gauw op, stoorzender Bono is van dienst...nieuwsgierig als altijd!

 

 

Vorige Start Volgende