Mei 2006
Start Streekinformatie Zomer 2005 November 2005 Pasen 2006 Mei 2006 Zomer 2006 November 2006 Pasen 2007 Mei 2007 Zomer 2007 November 2007 Kerst 2007 Pasen 2008 Mei 2008 Zomer 2008 Pasen 2009 Zomer 2009 2010 2011 Contact en links Zoeken op deze website

Saluts les amis!

Een weekje verlof bouwen rond Heer Hemelvaart is mooi meegenomen om naar Mazoires te gaan.  Deze keer niet de koelbox op de passagierszetel, maar wel Ingrid (hoera!), en wie was er nog bij..... de Yarno!  Bono's beste maatje.  Bono is geen allemansvriendje, integendeel, maar met Yarno en Ingrid is het dik in orde! We legden de 865 km af in mijn Corsake, met twee honden, high van een pilletje, en een boel bagage.. Ik denk dat onze twee honden de geweldigste week van hun leven beleefden, Yarno vooral de zwaarste omdat Bono maar bleef aandringen om te spelen en geen minuut rust kende.  De rust kwam er wel op het einde van de week toen ze allebei 'stik kapot' waren!  Maar het ging heel goed tussen onze twee reuen.  Het was ons al bekend dat Yarno, de kleinste en jongste, de baas is over Bono, in La Douce France was dat niet anders.

Wandelingen

Hoe kan de omgeving van Mazoires beter verkend worden dan door te wandelen?  We hebben de wandeling over de Puy de Domarège gemaakt, het vulkaantje van Mazoires en de wandeling 'La chapelle Sainte-Pezade' uit het boekje van Chamina, over beide werd reeds eerder op deze website uitgebreid verslag gegeven.  Opmerkelijk veel vergeet-me-nietjes op zowat alle plaatsen waar we die week kwamen!

weide op heuvelflank op verschillende plaatsen enorm veel vergeet-me-nietjes

Les Puys de Jumes et de la Coquille (uit Chamina:'Volcans d'Auvergne')

Deze wandeling hebben we gemaakt omdat ik Ingrid graag de vulkaanketen rond Clermont-Ferrand wilde laten zien. Het was een mooie wandeling!  Vertrekkend vanuit Beauregard passeerden we eerst langs 'le Puy de Louchadière', wat in het 'plat' Auvergnats 'la chaise de Dieu' betekent.  Met wat fantasie heeft die vulkaan inderdaad de vorm van een stoel maar dan zonder poten, dus eigenlijk meer 'de zitzak van God'.  Het is alleszins één van de grootste kraters van de vulkaanketen van de Puy-de-Dôme.  Verder ging het richting Puy de Jumes. Een steile klim door loofbos bracht ons naar de kraterrand ervan.  Van daaruit hadden we een prachtig zicht op de vulkaanketen, op het massief van Sancy en op een naburige vulkaan (Puy de Tunisset) waar een aantal mineralen (o.a. opaal, biotiet, hematiet..) ontgonnen worden.  De Puy de Jumes was van binnenin begroeid met gras en kruiden (o.a. heide en bosbessenstruiken) en we konden gemakkelijk naar de krater afdalen.  Van op de kraterrand zijn we dan via een verbinding naar de Puy de la Coquille gegaan en van daaruit door velden terug naar het beginpunt.  Prachtig! Ook hier, zoals op tal van andere plaatsen: vééél viooltjes! De wandeling was zo'n 9 km.

zicht op de Puy de Louchadière (de 'zitzak')

zicht op puy de Jumes en puy de Coquille
beklimming van puy de Jumes kraterwand puy de Jumes
helemaal beneden in de krater Ingrid, Bono halverwege
richting Puy de la Coquille panorama vanop de puy de la coquille, zicht op puy-de-dome
zowat overal in de bermen waar we kwamen: viooltjes in alle tinten blauw en paars rustpauze

 

Le Ruisseau de l'Eglise (uit Chamina: 'Pays de Massiac')

Ondertussen ben ik erachter gekomen waarom ik zo verkeerd ben gelopen in de zomer verleden jaar toen ik de wandeling 'La Vallée des Saints' maakte. Op bepaalde startplaatsen kunnen nl. meerdere wandelingen starten, of als er in de buurt meerdere wandelingen uitgestippeld zijn dan kunnen ze kruisen.  In het geval dat ze dan nog met dezelfde kleur (dezelfde kleur wil zeggen ongeveer dezelfde tijdsduur) worden aangeduid is het niet moeilijk om verkeerd te lopen.  Of is het gewoon een slimme zet van Chamina om hun wandelboekjes met kaart te doen kopen?  Enfin, de wandeling die hier beschreven wordt start samen met nog twee wandelingen op hetzelfde punt en ze worden alle drie met dezelfde kleur aangeduid.  We hebben dus ons best moeten doen om goed kaart te lezen!  Maar het is gelukt. Het was een mooie wandeling, door het groen en langs kleine hameautjes waar kwaai kefferkes ons opwachtten. Het hoogtepunt was toch wel de waterval die we tegenkwamen!  De waterval 'viel' van ettelijke meters hoogte met onderaan een klein waterbekken waar Bono en Yarno in hebben geravot.  Het water vervolgde zijn weg nog ettelijke honderden meters tussen rotsblokken, telkens met klein verval, om tenslotte uit te monden in de Sianne.  Prachtig! Zeer vermoeiende wandeling (9,5 km) omdat ze zeker niet over 'gewone' paadjes ging!  Als het warmer was geweest (het was rond de 20°C) hadden we in de waterval reclame kunnen maken voor Fa of voor die Herbal shampoo!

l'Eglise Auriac-Haut

Villeneuve
zicht op de monts de livradois
cascade onderaan

 

Uitstapjes

Blesle

Blesle heeft de eer geklasseerd te zijn onder de 'Plus Beaux Villages de France', het heeft een historisch centrum en is gelegen in een bijzonder mooie omgeving.

Eglise Saint Piere rivier La Voireuze stroomt rond Blesle
Notre Dame de la Chaigne: hier is Yarno gedoopt mooi straatbeeld
Tour du Massadou op de achtergrond: getuige van een in het verleden versterkte stad mooi detail
veel  houten vakwerkhuizen gebouw met torentje: viel hopital

 

Besse en Chandesse

Besse is een mooi stadje waar voor de afwisseling, buiten onszelf, nog andere toeristen waren: mooi om eens door te lopen, de winkeltjes te bezoeken (o.a. mooie gelooide koeienvellen, schapenvachten, geitenvachten...) en een terrasje te doen.

bakkerij

zicht op het Belford
gezellig terras straat in besse

 

Allanche

  Youw de mannen! Zaterdag was het in Allanche het 'Fête de l'Estive'. Jaarlijks, eind mei, trekken de Salers (koeienras) de bergweiden in voor 5 maanden, ze bepalen het weidse landschap van de Cézallier.  Ze voeden zich met hoogwaardig gras, dus extensieve landbouw, en worden gekweekt voor zuivelproducten en vlees. De Salers is een typisch 'streekproduct', de mensen uit de streek zijn er dan ook erg trots op, maar ohwee als je ze tegenkomt met je hond erbij! Ik vind ze wel mooi, vooral de hoorns!

Het feest is een tweedaags folklorefestival waar het volk met bussen naartoe stroomt (letterlijk). Er is dan een optocht van de dieren door de straten, waarna ze dus naar de weien geleid worden. Tegelijkertijd is er een markt van streek- en andere producten. Heel gezellig, veel volk, grote BBQ en Allanche op zich is ook best een bezoek waard!

Alle huizen en winkels waren versierd met brem (zelfs nr.14 hieronder)

Enkele sfeerbeelden:

zicht op Allanche straat in Allanche
Salers worden geleid door de straten Salers worden geleid door de straten
alle huizen zijn versierd met brem, zelfs dit deurtje kraam
folkloristische dansers muziekanten

                              

De terugweg naar Mazoires bracht ons langs weien begroeid met duizenden narcissen (in de verte is er nog sneeuw te zien op de foto!).

weien met duizenden paasbloemen

                                       

                        Hier nog in de wei...                                                     ... en hier al saignant...                                                      

salers in de wei

 

Deze foto's wilde ik er nog graag opzetten, alles behalve flatterend maar ik vind ze toch mooi, herinnering aan een geslaagde vakantie! 

A bientôt en ondertussen aan allen een fijne zomervakantie gewenst!

Bono en Ann

Vorige Start Volgende