Zomer 2005
Start Streekinformatie Zomer 2005 November 2005 Pasen 2006 Mei 2006 Zomer 2006 November 2006 Pasen 2007 Mei 2007 Zomer 2007 November 2007 Kerst 2007 Pasen 2008 Mei 2008 Zomer 2008 Pasen 2009 Zomer 2009 2010 2011 Contact en links Zoeken op deze website

Zomer 2005: niet snel vergeten...

Eind februari ben ik met Linda en Bono, na de gebruikelijke grondige selectie op internet, voor de derde keer op huizenzoektocht geweest in de Auvergne!  Deze keer was het erbij... mijn droomhuisje.  In de paasvakantie ben ik nog eens terug gaan kijken met mijn ouders ... Twee weken later heb ik een bod gedaan, dat nog eens twee weken later door de eigenaars aanvaard en vastgelegd werd in een 'compromis de vente'.  Na een asbestonderzoek en de nodige paperassenwinkel werd op 25 juli de acte voor de overdracht van het huisje ondertekend bij de notaris!  Dromen zijn er om waar te maken, of toch te proberen.. Aansluitend zijn Bono en ik 4 weken in Mazoires gebleven: alle verwachtingen werden ruimschoots ingevuld!  Alles, maar dan werkelijk alles was zoals ik het me had gewenst. 4 weken leken lang, maar achteraf gezien had ik gemakkelijk langer willen en kunnen blijven. De eerste twee weken hebben mijn ouders ons gezelschap gehouden en hebben we samen één en ander geklust in het huis en enkele uitstapjes gemaakt. De laatste twee weken hebben Bono en ik vooral gewandeld, geluierd en nog enkele uitstapjes gemaakt. Al die tijd heb ik natuurlijk ook mijn best gedaan om contact te leggen met de buren en dorpsgenoten, maar ik ken ze nog niet allemaal (er zijn dan ook 18 permanente bewoners en nog eens zoveel zomergasten ;-)).

Werkzaamheden

Dit zijn mijn ouders, trouwste bondgenoten in de hele onderneming, goed gezelschap en prima werkmakkers (foto paasvakantie 05):

mijn ouders, pasen 05

In de eerste twee weken hebben we enkele gebarsten glazen venstertjes in de ramen vervangen, de ramen werden geverfd, de voordeur werd opnieuw gesapt, de living en de keuken alsook de overloop werden geverfd, een van de twee slaapkamers werd onder handen genomen en de badkamer werd in het nieuw gestoken.  Ziehier het badkamerresultaat (met dank aan mijn ouders):

badkamer: vroeger badkamer nu

Uitstapjes

In de zomermaanden is er van alles te doen wat betreft georganiseerde evenementen, veel feesten vooral!

Reyrol: fête du pain (feest van het brood)

Het werd goed bekend gemaakt op het aanplakbord in Mazoires: 'Fête du pain in Reyrol!' ik kon  niet naast dat evenement kijken.  Ik wou mij dan ook eens graag mengen in die volkstoeloop en eens goed gaan schransen, jaaa.. dat zag ik wel zitten.  Helaas, mijn GPS kende dat gehucht niet, zucht, dan maar op restaurant in Ardes-sur-Couze (restaurant Le Beffroi).  Daar lagen strooibriefjes over dat 'fête du pain' met daarop ook het dorp waar Reyrol bij hoorde.  En ik blij op weg... de weg van Ardes naar Reyrol was de moeite waard, enorm mooi landschap en roofvogels die mij, hoog in de lucht, op mijn tocht begeleidden:

landschap tussen Ardes en Reyrol landschap tussen Ardes en Reyrol
hoogvlakte! landschap tussen Ardes en Reyrol hoogvlakte! landschap tussen Ardes en Reyrol

Daar toegekomen was ik verrast: 'over koppen lopen' was er niet bij!  Het was een feest écht voor en door de inwoners van het gehuchtje zelf.  Er was een drankenstand en dan nog enkele standen met brood en kaas en springkastelen, alles te midden van de schuren en tractoren.  Ook stonden er enkele oldtimers tentoongesteld. Wel dikke ambiance in de keet!  Een charmezanger met passend haarstukje en gevlamd hip hemd wist de schwung erin te krijgen: ze stonden daar nogal te dansen!   De tafels met daarop de overgebleven hompen brood en kaas, lege of halfvolle flessen drank getuigden nog van lekker eten en drinken.  Ik heb er voor de eerste keer Avèze gedronken, een regionale likeur, gebrouwen van gentianen, ik was er niet kapot van .

kraamke met streekproducten (brood en kaas) en springkasteel tussen schuren op achtergrond het drankstalletje
old-timers tentoon gesteld ambiance in de tent

Ardes-sur-Couze: fête du mouton (feest van het schaap)

Naar goede jaarlijkse traditie werd er in Ardes al voor de achtste keer op rij 'het feest van het schaap' georganiseerd.  Op 7 augustus zakten mijn ouders en ik vol verwachting af naar Ardes (letterlijk want we moeten 'onze' berg afdalen) voor het schapenfeest.  Ook hier moesten we niet over de koppen lopen, geen volkstoeloop, wel voor het eigen volk, alles heel gemoedelijk, geen politie die de organisatie in goede banen moest leiden.

Eerst defileerden enkele kuddes door de straten van Ardes, chique met die honden die de schapen drijven (ik had juist afgesproken op de hondenschool om dat ook met Bono eens te proberen):

  

Daarna werd ook het scheren gedemonstreerd, zowel elektrisch als manueel:

manueel en elektrisch scheren

En er waren natuurlijk de kraampjes met gadgets en streekproducten (aangeprezen door de slachtoffers zelf!):

Rentières: vide grenier (brocante of beter: rommelmarkt)

In Rentières, buurgemeente van Mazoires, ook behorend tot het kanton Ardes, was er een brocantemarkt.  Ik had er graag iets moois gekocht, maar het was echt alleen rommel.  Grote rommel.  Rommel opgesteld in een uitzonderlijk mooi landschap...

Usson (plus beaux villages de France)

Het uitstapje naar Usson, geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk loonde ook zeker de moeite!  Het is een klein dorp (188 inwoners), gevestigd op een vulkaanheuvel.  Het was vroeger een versterkte vestiging, je kan helemaal rond het dorp wandelen wat een fantastisch zicht van 360° oplevert op de 'Chaine des Puys', de vulkaanketen waartoe de Puy-de-Dôme behoort, ongelooflijk mooi!  De Puy-de-Dôme is goed te herkennen aan zijn typische vorm, én er staat een Tv-antenne bovenop.

uitzicht op chaine des puys uitzicht op chaine des puys

Er is een uitgestippelde 'salamander route' om het dorpje te verkennen.  Er is een mooie kerk, enkele artiesten die exposeren, een enorm Mariabeeld boven op de berg, mooie picknick plaats, huizen van voormalige wijnboeren...  De huizen die zwart zien, zijn niet aangetast door luchtvervuiling, maar zijn gebouwd uit zwart vulkanisch gesteente. Dit gesteente blijkt extra hard en dus moeilijk verwerkbaar te zijn, daarom zijn slechts enkele gebouwen hieruit opgetrokken.

Usson op vulkaan gelegen met op top Mariabeeld Usson was vroeger een versterkte vestiging
gebouw opgetrokken uit zwart vulkanisch gesteente kerk van Usson

Ik heb er lekker gegeten en gedronken in de 'Auberge de Margot', genoemd naar  La Reine Margot, ik ben haar ook tegen gekomen in Besse en Chandesse (in februari) maar ik weet eigenlijk nog altijd niet wie dat dat is. Wat me het meeste aansprak in Usson, zijn wel de 'orgues basaltique', het basaltisch magma gaat stollen bij 800°C en bij verder afkoelen vertoont het krimpscheuren.  Op meerder plaatsen in de Auvergne is dat te zien, bewijs van vulkanisme..

orgues basaltique orgues basaltique

La Godivelle

In La Godivelle zijn er twee meren 'lacs'. La Lac d'en Bas: is een glaciair meer, ligt op 1.210 m hoogte, 15 ha groot en is 3 m diep. Je kan er rond wandelen, is mooi in het groen gelegen.  Iets verderop, klimmen, want het ligt op 1.225 m, ligt het Lac d'en Haut, een kratermeer,  51 m diep!  Twee meren die een verschillend ontstaan kenden.  Het Lac d'en Haut was afgezet toen ik er was, je kon er niet rondwandelen, is ook kaal op de oevers.  De meren spraken me niet echt aan, ik moest ze natuurlijk wel gezien hebben, ze getuigen van een rijk verleden.  Foto's: links Lac d'en Bas en rechts Lac d'en Haut:

lac d'en bas lac en haut

Op internet vind je meer foto's van kratermeren.  Deze meren zijn altijd rond van vorm en het heeft lang geduurd totdat men wist dat dit kratermeren zijn, men vond altijd wel dat die meren zo rond van vorm zijn, maar door de begroeiing van de vulkanen heeft het lang geduurd totdat men achterhaalde dat het vulkanen zijn ....

Vernet La Varenne

Zoals in de inleiding gezegd is watersport troef in de Auvergne.  Er zijn dan ook tal van natuurlijke waters waar watersport wordt beoefend.  Ik heb dat van Vernet La Varenne bezocht: waterfietsen, zwemmen en vissen.  Honden zijn wel toegelaten op het terrein, maar niet in het water.  Volgende keer neem ik Bono toch mee.  Er is bewaking voorzien voor het zwemmen en er is een kantine en sanitair, het is wel vlak aan een weg gelegen dus de omgeving is iets minder.  Op het moment dat ik er was was het mooi weer, toch was er niet veel volk...

vernette al varenne: zwemmen, vissen en met waterfietsen

Wandelingen

De Auvergne is een wandelgebied bij uitstek!   De landschappen zijn er immens uitgestrekt, vaak 360° maar helaas door mij moeilijk vast te leggen op foto.  Landschappen moet je eigenlijk in werkelijkheid zien en vooral beleven!  De uitgeverij Chamina heeft over heel het centraal massief wandelingen uitgestippeld die ze ter plaatse aangeven en die uitgelegd (tekst + kaart) staan in boekjes die telkens wandelingen uit een bepaalde streek groeperen.  Héél goed! Het zijn wandelingen van beperkte duur (van 2 - 7uur).  Ik heb er daar een viertal van uitgeprobeerd, telkens kortere wandelingen, alhoewel....  Het grotere werk (Puy de Sancy) staat nog op het lijstje voor als ik eens wandelgezelschap heb.  Ik had me goed voorbereid: kompas gekocht en tekst en uitleg over het gebruik hiervan gekregen door Georgy en Arnoud van de hondenschool (die mannen weten redelijk veel en nog interessant ook).

La Chapelle Sainte-Pezade (uit Chamina: 'Monts du Cézalier')

Deze wandeling start in ... Mazoires.. en komt bij mijn huisje voorbij!  De wandeling is 6,5 km en duurt 2 u.  Eerst vond ik het raar dat telkens de duur van de wandeling wordt aangegeven, maar het is logisch, het geeft een idee van de moeilijkheidsgraad (veel klimwerk) van de wandeling.  Mooie wandeling, ik denk dat ik een wild zwijn heb horen krijsen (Bono had dat natuurlijk ook gehoord, hij was er wild van).  Het kapelleke waar de wandeling naar genoemd is heb ik niet gevonden, blijkbaar moet je daarvoor iets van de wandelroute afwijken.  Ik heb veel foto's getrokken, hier een beperkte selectie:

hij poseert niet graag

La Vallée des Saints (uit Chamina: 'Lembron et Pays des Couzes')

Deze wandeling start in Boudes, is 8 km en duurt 2u30. Je moet van het parcours afwijken om 3 opmerkelijke geologische sites te bezoeken. Eerst iets over Boudes en de wijnproductie in de Auvergne.  Auvergne is geen uitgesproken wijnstreek, het is eerder een streek van 'waters', plat en borrelend.  De vulkanen vormen natuurlijke filters voor water, er wordt dan ook één en ander gebotteld met als bekendste 'Volvic' en 'Vichy'.  Naast drinkwater zijn er ook kuuroorden (thermalisme), eveneens gebruikmakend van het bijzonder water ter plaatse (kuuroord van Vichy is bekend).  Tot in de 11 de eeuw waren er veel wijngaarden, tussen de 12° en 16° eeuw werd het klimaat kouder en de wijn verloor er zijn reputatie, toch ontwikkelt hij zich nog tot 1895 (44.000 ha).  Daarna maakte er helaas een schimmel zijn opmars en heeft er veel wijngaarden vernietigd!  De Auvergne heeft geen AOC wijnen, wel twee VDQS wijnen: deze van Saint-Pourçaint (19 gemeenten, 600 ha) en de Côtes d'Auvergne (360 ha) waaronder 5 crus, oa deze van Boudes.  In en rond Boudes heerst een goed microklimaat waardoor wijnproductie mogelijk is.

zicht op boudes met wijngaarden

Toen de wandeling nog maar pas gestart was stonden er al pijlen naar de 3 geologische sites.  Die heb ik gevolgd en omdat dat redelijk wat tijd in beslag nam ben ik de dag erna terug gegaan voor de wandeling zelf.  

De eerste site: la vallée des saints:door vulkanische erupties werden lavabrokken geprojecteerd in de lucht, die zijn neergekomen op kleiachtige grond.  Die lavabrokken (basalt na afkoeling) zijn zeer hard en niet gevoelig aan erosie.  Door de tijd heen werd de grond rondom die basaltbrokken blootgesteld aan erosie ( regen, sneeuw..), de grond die zich onder de basaltbrokken bevond werd niet blootgesteld want ze werd beschermd door de basaltblok en bleef dus intact.  Hierdoor ontstonden sculpturen, redelijk uniek, van 10-30 m hoog, 'cheminée des fées' genoemd (dank aan collega Paul voor de uitleg).  Op sommige plaatsen ligt de basaltblok nog op de piramide.

 

 

De tweede site ligt er vlakbij, 'les cirque des Mottes' (wordt ook wel 'le colorado Auvergnat' genoemd'), hier vindt men ook die cheminées de fées (met hoed), het is een ravijnachtig iets, het water heeft hier door erosie diepe groeven in de bodem gegraven. Het is een klein landschapselement, uniek, met rode ondergrond.

hier zijn de 'hoedjes' nog goed te zien

De derde site zijn de bronnen van Bard.  Het zijn kleine zoutwaterbronnen waar het water opborrelt (CO2 gas) en er groeien zoutminnende planten.

zoutwaterbronnetje

Voila, dat moest ik gezien heb, ik had er een en ander over gelezen.. 's Anderendaags ging ik dus terug voor die wandeling, met het compas en de GPS op zak gingen Bono en ik moedig op pad vanuit Boudes.

Tijdens deze wandeling, ergens op de terugweg, ben ik hééél erg verkeerd gelopen!  In plaats van 2,5 uur hebben Bono en ik dik 5 uur gemarcheerd!  Ik zat van de kaart (die in het gidsje) af (maar zelf was ik niet van de kaart), heb mijn GPS slecht gehanteerd en met het kompas kon ik niks doen wegens van de kaart af!  Man man man, maar goed dat ik een welluisterende hond bij me had zodat ik hem soms in 'blijf' kon achterlaten om aan de mensen iets gaan vragen, velen hebben immers schrik van een grote zwarte hond...  Ze hebben me via tractorsporen in weien en dies meer terug gestuurd naar Boudes, met in het gedacht: 'alle wegen leiden naar Boudes'.  Ik was bezorgd om Bono, we waren daar juist op de middag, het heetst van de dag, rond 28 °C en Bono tjokte langs mij op!  Onderweg heb ik hem in een drinkbak van koeien gezet, dat vond ie wel fijn totdat het vulsysteem begon te gorgelen, hij was er dan meteen uit! de held... en we zijn nog een beekje tegen gekomen waar hij uitgebreid in ging liggen. Gelukkig had ik wel drinkwater bij.  Thuisgekomen heb ik hem direct onder de koude douche gezet zodat ik zeker was dat hij goed afgekoeld was.  Bono heeft toen als  eerste die de nieuwe douche in gebruik genomen. Het was een mooie wandeling, dat wel, ik moet nog eens terug gaan om de juiste weg te vinden!

lekker pootjebaden
wat ruist er in het strui-ui-suik gewas?

Le Bois de la Barre (uit Chamina: 'Monts du Cézalier')

Deze wandeling start in Anzat-Le-Luguet, is 6 km en duurt 1u45.  Deze wandeling heb ik met Joost gemaakt, een vroegere kameraad Hasselaar, hij woont en werkt nu in de Dordogne en was een dagje afgekomen met zijn hond Ocelot.  De planten die het landschap op een bepaald moment domineerden waren gentianen denk ik, maar ze waren uitgebloeid.

die bloemen zijn (uitgebloeide) gentianen

Tijdens deze wandeling had ik een fles water bij van 1,5 liter en een tonnetje water voor de honden van ongeveer 3 liter (ik had al een ervaring met 'dorst').  Joost heeft mij uitgelachen met de zgn 'noodkit', maar hij heeft uiteindelijk toch maar flink het rugzakske gedragen ;-).  Bono vond het geweldig dat Ocelot erbij was!  Van deze laatste kan ik niet zeggen dat hij het gezelschap van Bono op prijs stelde, als Bono een speel- of gevechtshouding aannam dan draaide Ocelot zich gewoon om...Op een bepaald moment kon Bono de afwijzing niet meer verdragen en beet zijn kameraad speels in de staart (en was dan vliegensvlug weg), wat het nodige gegrom gaf vanwege Ocelot...

Le Puy D'Ysson (uit Chamina: 'Lembron et Pays des Couzes')

Deze wandeling startte in Solignat, was 7 km en duurde 2 uur.  Deze wandeling gaf mij na de miskleun in Boudes weer zelfvertrouwen en vertrouwen in de markeringen die Chamina heeft aangebracht... Een mooie wandeling met beklimming van de Puy d'Ysson (zie foto van de vulkaan en foto's getrokken van op de vulkaan):

puy d'Ysson zicht vanaf Puy d ' Ysson
meerdere horizonten vodable op basaltheuvel

 Het dorpje op de vierde foto hierboven (tweede rij rechts) is Vodable, gelegen tegen / op een basaltheuvel, heel mooi.

Verrassing

Aan alles komt een eind, en aan mooie vakanties zeker!  Terug thuisgekomen stond er mij wel een verrassing te wachten!  Marleen en Rudi, bevriende buren, hadden een mooi boeket bloemen op tafel gezet ter gelegenheid van mijn verjaardag die ik enkele weken tevoren in Frankrijk had gevierd, en ... mijn koelkast was rijkelijk gevuld!  Het vriesvak nog wel met mijn lievelingsijs!  Bedankt!

   Vorige Start Volgende